Actorul Martin Landau s-a stins din viață la 89 de ani

Cu o lungă carieră, încununată de un premiu Oscar pentru rolul din filmul Ed Wood, Martin Landau s-a stins din viață la 89 de ani. Potrivit TheHollywoodReporter.com, actorul a murit după o scurtă perioadă de spitalizare, în urma unor complicații neașteptate.


Landau și-a cîștigat renumele datorită versatilității sale actoricești, partitura care l-a propulsat spre celebritate fiind cea din North by Northwest, filmul lui Alfred Hitchcock din 1959. A jucat, mai apoi, în serialul Mission: Impossible (1966-1973) și a fost nominalizat, pentru rolul său de aici – cel al lui Rollin Hand, „omul cu o mie de feţe” – la un premiu Emmy și un Glob de Aur.

În 1988 a lucrat alături de Francis Ford Coppola pentru Tucker: The Man and His Dream, rolul ce i-a adus prima nominalizare la Oscar (pentru rol secundar). A fost din nou nominalizat pentru interpretarea din Crimes and Misdemeanors, de Woody Allen. Statueta a intrat în palmaresul său în 1994, datorită partiturii din Ed Wood, un film regizat de Tim Burton, în care a intrat în pielea legendei cinematografului, Bela Lugosi. A colaborat din nou cu Burton în 2012, pentru animaţia Frankenweenie.

Ultimele producţii ale actorului au fost Entouragefilmul bazat pe celebrul serial HBO cu acelaşi nume – şi Remember, în regia lui Atom Egoyan. Ambele au fost lansate în 2015.

Pe lângă considerabila sa carieră în film şi televiziune, Landau a fost şi profesor de actorie la faimosul Actors Studio din New York, unde a instruit nume remarcabile ale industriei, precum Anjelica Huston şi Jack Nicholson

citeste mai mult aici

categorii
Filme / TV
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE