Astronomii au descoperit una dintre cele mai luminoase galaxii cunoscute până acum

O echipă de oameni de știință din Spania a descoperit, cu ajutorul unei imagini amplificate realizate prin lentila gravitațională și al telescopului optic Gran Telescopio Canarias, una dintre cele mai luminoase galaxii cunoscute până acum, din epoca în care universul avea 20% din vârsta sa actuală, informează duminică Xinhua.


53c48d8a-cf1e-4579-9bf1-b5a83d00bdf0

Sursa foto: www.eldiario.es

Descoperirea, publicată recent într-un articol din jurnalul științific ”Astrophysical Journal Letters”, arată că galaxia îndepărtată este de circa o mie de ori mai luminoasă decât Calea Lactee.

”Mulțumită lentilei gravitațională produse de un grup de galaxii aflat între noi și sursă, care acționează precum un telescop, galaxia pare de 11 ori mai mare și mai luminoasă decât este de fapt, și apare ca și cum mai multe imagini aflate pe un arc ar fi centrate în cea mai densă parte a grupului, (fenomen — n.r.) cunoscut sub numele de ‘Inelul lui Einstein”’, arată într-un comunicat autorul principal al articolului, Anastasio Daz Snchez.

Potrivit teoriei relativității generalizate a lui Albert Einstein, când o rază de lumină trece în apropierea unui obiect masiv, gravitația obiectului atrage fotonii și îi deviază de la traiectoria inițială. Acest fenomen, cunoscut sub numele de lentilă gravitațională, este asemănător celui produs de lentile asupra razelor de lumină și acționează precum o lupă, schimbând dimensiunea și intensitatea imaginii aparente a obiectului inițial.

Cu ajutorul acestui efect,…

citeste mai mult aici

categorii
Tech
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE