Care este durata incredibilă de viață a bacteriilor din stănutul și tusea ta

 


Cercetătorii ne arată, pe baza unui nou studiu, cum bacteriile cauzate de cele mai comune răceli, sunt suficient de rezistente și periculoase cât să persiste în aer o vreme îndelungată după ce strănuți sau tușești.

În urma unei cercetări extinse, oamenii de știință au ajuns la concluzia că pseudomonas aeruginosa, o specie de bacterii asociată cu infecțiile din spitale, are o durată de viață de la 10 la 45 de minute în aer după ce sunt eliminate în aer prin tuse sau strănut.

Studiile anterioare vin să susțin această afirmație și ne arată că acești patogeni călătoresc cam patru metri și rămân în aer 45 de minute, făcând ușor transferul de la o persoană la alta pe parcursul unui timp îndelungat.

Deși aceste bacterii au fost îndelung studiate, iar cercetătorii s-au ocupat mult timp de analizarea modului în care ele se transmit prin strănut sau tuse. Ceea ce aceștia au descoperit este că odată ce picăturile eliminate prin tuse ajung în aer ele se usucă instantaneu, se răcesc și devin suficient de ușoare cât să persiste în aer. Deși o mare parte din bacteriile care se regăseau în picăturile eliminate în urma strănutului sau tusei au o durată de viață de până la 10 secunde, celelalte pot persista de la 10 la 45 de minute, notează Science Alert.

Deși oamenii de știință nu înțeleg pe deplin procesele care…

citeste mai mult aici

categorii
Tech
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE