Ce ascund crizele de hipoglicemie

Nivelul zahărului din sânge se modifică pe parcursul zilei, fiind influenţat de alimentele pe care le consumăm. După fiecare masă, zahărul din alimente ajunge în sânge şi glicemia creşte, iar pancreasul secretă insulină, pentru a elimina excesul de zahăr. Corpul nostru are nevoie de zaharuri pentru a funcţiona corespunzător, deoarece din ele îşi extrage energia. Deşi zahărul în exces este nociv, săritul peste mese poate destabiliza nivelul său şi astfel se instalează crizele de hipoglicemie.


Ce simptome are

Stările de anxietate, tremurăturile, palpitaţiile, transpiraţiile reci, senzaţia de foame şi amorţelile sau furnicăturile la nivelul mâinilor şi al picioarelor sunt printre cel mai des întâlnite simptome în crizele de hipoglicemie. Dacă episodul se prelungeşte, apar modificări de comportament, de mişcare sau, în cazuri severe, stările de leşin.

Doctorul Elena Tănase, medic specialist medicină internă, atrage atenţia că aceste simptome sunt comune cu cele specifice altor afecţiuni. „Le putem pune pe seama hipoglicemiei dacă ele dispar atunci cand nivelul glicemiei se corectează, respectiv după consumul a „ceva dulce”, explică doamna doctor.

Specifice bolnavilor de diabet

Crizele apar frecvent la cei cu diabet de tip 1, care sunt dependenţi de insulină, precum şi la cei cu diabet de tip 2. Modificarea dozei de insulină sau de antidiabetice orale, nerespectarea orelor de masă, efortul fizic intens sau excesul de băuturi alcoolice pot duce la scăderea glicemiei. În acest caz, este necesar consultul medicului diabetolog  pentru…

citeste mai mult aici

categorii
Sanatate
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE