Cum poţi fi spionat în propria casă, cu acordul tău, fără să ştii asta

Programele instalate pe calculatorul tău cer de multe orice acces la anumite funcţionalităţi de care nu ar avea neapărat nevoie. De exemplu, unele programe pot abuza de localizare, microfon sau chiar de camera web a laptopului.


Să presupunem că îţi instalezi un program mai puţin cunoscut pentru editat fişiere video sau care îţi permite să pui diverse filtre asupra camerei web când o foloseşti. Dacă eşti grăbit sau neatent în timpul instalării şi accepţi fără să citeşti termenii şi condiţiile, există riscul ca dezvoltatorul programului (sau poate chiar atacatorul care a modificat o aplicaţie legitimă astfel încât să includă şi funcţia de accesare a camerei web) să pornească şi, deci, să filmeze oricând folosindu-se camera web, fără ca tu să ştii asta.

În picioare stă şi varianta prin care un atacator îţi trimite prin e-mail un fişier care, după ce se instalează pe dispozitiv, îi permite să te urmărească de la distanţă. Astfel, un răufăcător poate monitoriza cu uşurinţă activitatea din locuinţă fără ca proprietarului laptopului să i se ridice vreun semn de întrebare. Unii pot folosi acele înregistrări doar pentru supraveghere, alţii te pot şantaja apoi cu publicarea înregistrărilor pe internet dacă nu plăteşti o sumă de bani. În mod normal, dacă foloseşti o soluţie de securitate, aceasta va bloca respectivul program înainte să-ţi cauzeze vreo problemă.

Dar ce faci în cazul unui program pe care l-ai instalat tu însuţi? Până acum, era imposibil să ştii că respectivul program, instalat pentru cu totul alt…

citeste mai mult aici

categorii
Tech
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE