EAU au orchestrat piratarea site-urilor guvernamentale ale Qatarului, pentru a provoca o criză diplomatică – Washington Post

Emiratele Arabe Unite au orchestrat spargerea site-urilor de ştiri guvernamentale şi ale conturilor de social media ale executivului din Qatar la sfârşitul lunii mai cu scopul de a posta declaraţii incendiare, dar false atribuite emirului Qatarului, fapt ce a provocat o criză diplomatică şi a dus la ruperea relaţiilor dintre Qatar şi vecinii săi, potrivit ediţiei de duminică a Washington Post, care citează oficiali americani din domeniul serviciilor de informaţii, relatează Reuters.


Emirului – şeicul Tamim bin Hamad al-Thani – i-au fost atribuite declaraţii în care îşi exprima aprecierea pentru gruparea radicală palestiniană Hamas şi susţinea că Iranul este o ‘putere islamică’, notează publicaţia citată. Drept răspuns, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahreinul au rupt pe 5 iunie relaţiile diplomatice şi de transport cu Qatarul, acuzând acest stat de susţinere a terorismului.

Qatarul anunţa la sfârşitul lunii mai că hackeri au postat informaţii false despre emir, o explicaţie respinsă de state din Golf.

Potrivit The Washington Post, oficiali ai serviciilor de informaţii americane au aflat săptămâna trecută că analizarea informaţiilor obţinute de serviciile secrete ale SUA a confirmat că înalte oficialităţi ai EAU au discutat un astfel de plan şi punerea lui în aplicare la 23 mai, cu o zi înainte de evenimentul propriu-zis.

Potrivit oficialităţilor citate, dar neidentificate de Washington Post, nu este clar dacă EAU au piratat site-urile sau au plătit pentru aceasta, notează ziarul citat.

Ambasadorul EAU în SUA, Yousef al-Otaiba,…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE