Economia mondială după alegerile din Franţa si Marea Britanie: dolarul e rege – analiză Saxo Bank

Riscul politic a fost principalul factor ce a determinat evoluţia pieţei în 2016, din cauza Brexit-ului şi victoriei surprinzătoare a lui Donald Trump, afirmă Christopher Dembik, Head of Macro Analysis la banca de investiţii Saxo Bank.


‘Totuşi, aşa cum arată rezultatul alegerilor din Franţa, investitorii au greşit concentrându-se atât de mult pe agenda politică europeană în 2017. Noua tendinţă se concentrează pe avântul creşterii pozitive din zona euro (deocamdată) şi pe încetinirea ciclului de creditare din SUA şi China, însă nu e nimic de care să ne îngrijorăm de vreme ce aceasta e viaţa normală a ciclurilor economice (…) Este pentru prima dată în ultimii trei ani când sunt atât de optimist în legătură cu economia mondială şi mai ales în legătură cu soarta zonei euro’, notează analistul Saxo Bank.

Opiniile principale ale Saxo Bank:

USD e în continuare rege cu o cotă de piaţă de 88% versus doar 31% pentru euro. Moneda unică nu a reuşit să seducă investitorii şi în special băncile centrale din cauza lipsei de integrare economică. Părerea noastră este că cota de piaţă a CNY ar putea ajunge la peste 10% în 2019, depăşind-o pe cea a GBP!

Războiul valutelor nu este în agendă. Trump nu are dreptate în 99% din cazuri, dar în mod clar are dreptate cu privire la dezechilibrul ratei de schimb. Pe baza parităţii puterii de cumpărare (PPP), USD este supraevaluat cu 7% faţă de euro, cu 11% faţă de yen şi cu 7% faţă de dolarul canadian. Totuşi, este puţin probabil ca un nou acord Plaza să aibă loc luând în considerare că nu există…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE