ESA nu va mai trimite o sondă spre asteroidul Didymos în 2020, din cauza finanțării insuficiente

Europa renunță la misiunea de a trimite în 2020 o sondă spre asteroidul Didymos, ca urmare a lipsei de bani și de timp, a anunțat marți Agenția spațială europeană (ESA), cu prilejul Salonului aeronauticii și al spațiului de la Bourget, din apropiere de Paris, relatează AFP.


e92faea9-4596-430f-9c74-ead925895ca6

Sursa foto: www.esa.int

„Trebuie să renunțăm la această misiune precisă pentru că ne lipsește timpul”, a declarat pentru AFP Jan Woerner, director general al ESA. „Dar le vom face o nouă propunere statelor membre ESA cu prilejul viitoarei conferințe ministeriale din 2019”, a spus el.

Această sondă AIM făcea parte dintr-o misiune comună a NASA și ESA, numită AIDA, menită să verifice dacă este posibil să se modifice cursul unui asteroid.

Agenția spațială americană intenționează să organizeze o coliziune între un proiectil lansat de pe Terra și mica lună a asteroidului Didymos, care se va afla la „numai” 13 milioane de kilometri de Terra în 2022.

În prezent, partea americană a planului își urmează cursul. Americanii urmează să trimită în spațiu în 2020 un dispozitiv autoghidat numit DART ((Double Asteroid Redirection Test). Aceasta ar urma să intre în coliziune după doi ani ani cu satelitul natural al lui Didymos, supranumit „Didymoon”, care măsoară 160 de metri în diametru.

Europenii, la rândul lor, ar fi trebuit să trimită la finalul lui 2020 sonda AIM în întâmpinarea asteroidului Didymos și a „Didymoon”, pentru a le studia în 2022 caracteristicile înainte de impact. Camera…

citeste mai mult aici

categorii
Tech
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE