Fitch a confirmat ratingul României la "BBB minus", cu perspectivă stabilă

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.


54c794f6-4d2f-452d-a361-d18623cf64f2

Plafonul de țară al României a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la „F3”.

„Ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul, încă moderat, al datoriei publice, sectorul bancar stabil și indicatorii privind PIB-ul per capita și guvernanța care sunt în linie cu intervalul ‘BBB’. Cu toate acestea, ratingul se confruntă cu riscuri în scădere din cauza unei relaxări fiscale pro-ciclice și a creșterii rapide a salariilor care depășește creșterea productivității, ceea ce reprezintă un risc la adresa stabilității macroeconomice”, susține Fitch.

Potrivit analiștilor agenției de evaluare, deficitul guvernamental al României va ajunge la 3,7% din PIB în 2017, peste ținta de 2,9% a Guvernului, din cauza unor noi reduceri de TVA și accize, precum și a creșterii salariilor din sectorul public, pensiilor și altor măsuri.

În opinia Fitch, „există un grad ridicat de incertitudine cu privire la perspectiva de deficit bugetar în 2017-2019, din cauza incompatibilității dintre viitoarele măsuri de expansiune fiscală din programul Guvernului și țintele de deficit bugetar de 2,9% în 2018…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE