Inca doua concesii facute UDMR de PSD si ALDE: Ziua maghiarilor pe 15 martie si rediscutarea unei legi a minoritatilor

UDMR a mai primit doua concesii in negocierile cu PSD si ALDE de luni. Astfel, comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat au dat luni raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România si va fi cel mai probabil votat de plenul Senatului marti.

De asemenea, potrivit unor surse politice, s-a decis si rediscutarea unei legi mai vechi pentru statutul minoritatilor.


Potrivit News.ro, raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri. Senatul este prima camera, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Parlamentarii UDMR au depus, chiar pe 15 martie, un proiect de lege privind declararea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drept sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România. Maghiarii care doresc să participe la manifestări ar urma să aibă zi nelucrătoare, iar evenimentele organizate în localităţile cu populaţie maghiară să fie finanţate din bugetele locale.

„Ziua de 15 martie este, pentru maghiarii din România, un simbol al drepturilor şi libertăţilor comunităţii. Tocmai din acest motiv ne dorim ca statul român să recunoască prin lege această zi ca sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce reprezentanţii Uniunii au depus proiectul de lege.

Potrivit proiectului de act normativ, semnat de senatorii şi deputaţii UDMR, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare, pentru…

citeste mai mult aici

categorii
Politica
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE