Iohannis, în vizită în Harghita şi Covasna: Descentralizarea e obligatorie, dar autonomia pe criterii etnice nu e de dorit. Inhibă dezvoltarea

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este „de dorit”, însă s-a arătat împotriva ideii autonomiei, după ce şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, a cerut acest lucru pentru zona Ţinutului Secuiesc, explicând că este o idee respinsă şi la nivel european, pentru că „inhibă dezvoltarea”, scrie News.ro.


Iohannis a spus în discursul său din cadrul dezbaterii „Coerenţă şi transparenţă – exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna”, cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele Harghita şi Covasna, că sunt trei teme despre care toată lumea se aşteaptă să vorbească: descentralizare, regionalizarea şi autonomie, scrie News.ro.

El a afirmat că descentralizarea este „obligatorie”, pentru a asigura creşterea economică, iar regionalizarea este „de dorit”, dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei.

„Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul unei regionalizări să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică”, a spus preşedintele.

Iohannis a făcut aceste declaraţii după ce preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, i-a cerut, în discursul său, autonomie pentru zona locuită preponderent de maghiari în Transilvania.

„Domnule preşedinte, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice, şi declar încă odată şi în faţa presei, noi nu vrem autonomie pe…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE