Israel: Producții agricole de șase ori mai mari prin irigarea prin picurare

O metodă pusă la punct în urma cu 50 de ani de firma Netafim din Israel duce la creșterea de chiar peste șase ori a producției la unele culturi agricole, cum este în cazul roșiilor.


ff0bc4a3-20b2-4631-8032-34ee8faddc84

Prin metoda respectivă, apa este oferită plantei în cantități mici, prin picurare, chiar la rădăcină, evitându-se, astfel, consumul inutil de apă, prin udarea unei suprafețe mai mari de teren.

‘Noi tot timpul zicem că trebuie să fie irigată planta, nu pământul. Udăm numai în jurul plantei. Nu udăm în exces, ci numai cât să aibă planta nutrienții de care are nevoie, la rădăcină, nu irosim apa. Un fermier bun ar scoate 100 de tone de roșii la hectar, iar prin irigare prin picurare scoate 650 de tone. Asta e dovada. La căpșuni scoate 120 de tone pe hectare față de 30 într-un câmp deschis’, susține Nati Barak, reprezentant al Netafim.

Compania sa are 4.000 de angajați în 110 țări din toată lumea și soluțiile de irigare prin picurare sunt adaptate de la o regiune la alta și pentru suprafețe de diferite mărimi, inclusiv pentru mici culturi familiale.

Nati Barak a explicat că metodele firmei sale presupun și îngroparea unor senzori în pământ, care trasmite date unui computer; atunci când senzorul se udă, irigarea va fi oprită automat, iar când se usucă, programul computerizat o repornește.

Netafim este liderul mondial în sistemele de irigare prin picurare și în proiecte agricole, fiind, în 1965, un pionier în picurători, rețele de picurători, stropitori și…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE