Istoria shaormei – Cum a apărut şi ce ingrediente diferă în funcţie de ţară

Mic istoric


Se pare că shaorma a apărut în epoca medievală, în zonele de războinici din zona Persiei, adică a Iranului de astăzi. O modalitate la îndemână pentru a găti era frigerea cărnii pe sabie, consumând-o progresiv de la exterior către interior. Bucăţelele de carne erau aşezate apoi într-o lipie şi combinate cu diverse salate. Iniţial, sabia era poziţionată orizontal, astăzi carnea fiind gătită vertical, pentru un plus de savoare. Etimologic vorbind, cuvântul provine dintr-un termen turcesc, care se traduce prin verbul „a învârti“. Turcii o numesc „doner kebab“, care înseamnă kebab rotit. O altă variantă presupune că shaorma în lipie este o invenţie mai recentă (1950), a unui turc emigrat în Germania care şi-a dat seama că în acest fel le este mai uşor clienţilor să o ia acasă.

Cum se serveşte în funcţie de ţară

În zona noastră, shaorma diferă doar prin câteva aspecte de forma ei originală. Pe lângă carne, s-au adăugat şi cartofi prăjiţi şi maioneză. În Liban, shaorma se serveşte alături de salate specifice, fattoush şi tabbouleh, alături de sosuri pe bază de năut.

Află pe clickpoftabuna.ro cum preferă grecii să mănânce shaorma!

citeste mai mult aici

categorii
Lifestyle
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE