Lider maghiar, cerinţă pentru Klaus Iohannis: „România federală ar fi un stat mult mai eficient“. Reacţia unui deputat PMP: „Este o mojicie“

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis va întreprinde prima vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna. Cu această ocazie, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, formaţiune înfiinţată de Laszlo Tokes şi care susţine autonomia judeţelor în care populaţia maghiară este majoritară, Zsolt Szilágyi, i-a trimis o scrisoare şefului de stat. Liderul maghiar i-ar cere lui Iohannis să demareze  şi să modereze un dialog româno-maghiar privind formele  de autonomie din structura administrativă, în condiţiile în care Transilvania consideră Bucureştiul „un centru corupt şi ineficient de putere”.


„Am convingerea că şi dumneavoastră aveţi interesul de a reforma în aşa fel relaţiile de putere din România, încât Transilvania să nu mai considere Bucureştiul ca un centru corupt şi ineficient de putere şi care nu este în stare să valorifice şansele şi resursele existente, ci deopotrivă, am dori ca Bucureştiul să fie o capitală modernă, generoasă şi deschisă spre provincie, care poate fi un exemplu pentru toată ţara. Acum e greu de crezut că se poate”, se arată în scrisoarea trimisă de liderul PPMT preşedintelui Iohannis.

Pentru a lupta faţă de „centrul corupt”, liderul maghiar îi cere preşedintelui Iohannis să ia în calcul varianta descentralizării României, care ar transforma ţara într-un stat mult mai eficient, mai ales că-n România comunităţile etnice sunt considerate „cetăţeni de rangul doi”.

Modelul federal german, busolă pentru maghiari

„Modelul federal german pentru noi este o…

citeste mai mult aici

categorii
Politica
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE