Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR: Creşterea salariilor din România afectează competitivitatea

Majorările salariilor în sectorul public şi a salariului minim influenţează plăţile din mediul privat; în condiţiile în care productivitatea nu va ţine ritmul, competitivitatea va fi afectată – o veste proastă pentru inflaţie şi pentru creşterea economică, susţine Lucian Croitoru, citat de Bloomerg.Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR: Creşterea salariilor din România afectează competitivitatea (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

„Este o iluzie să crezi că poţi forţa ieşirea din categoria ţărilor cu o mână de lucru ieftină. Competitivitatea economică a ţării este erodată”, a declarat Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Mugur Isărescu.

Guvernul României a fost criticat pentru că are o abordare economică pe termen scurt. Deşi creşterea economică a trecut de 5% datorită majorărilor salariale şi a mai multor reduceri de taxe, Banca Naţională şi analiştii susţin că aceste măsuri vor avea un efect asupra cheltuielilor de investiţii, ceea ce va limita creşterea viitoare. Salarii scăzute au atras, în trecut, companii precum Renault SA şi Ford Motor Co, scrie Bloomberg.

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii susţine că aproape un sfert din firmele pe care le reprezintă şi-au redus sau chiar încetat activităţile începând din luna octombrie 2015, la câteva luni după ce iniţiativele de creştere salarială au fost puse în aplicare. Unul din principalele motive este creşterea costurilor forţei de muncă,…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE