Matematicienii au publicat o soluție oficială pentru o problemă celebră – conjectura lui Kepler

O echipă internațională de matematicieni coordonată de Thomas Hales, profesor la Universitatea Pittsburgh, a furnizat o soluție oficială pentru conjectura lui Kepler, o problemă celebră din geometria discretă, care a rămas nerezolvată timp de peste 300 de ani, a anunțat agenția Xinhua.


78be9f25-4d92-4501-9b00-763306a7cb71

Sursa foto: www.math.pitt.edu

Studiul a fost publicat recent în revista Forum of Mathematics, Pi, publicată de Cambridge University Press.

Conjectura Kepler este o problemă celebră din geometria discretă, care vizează găsirea celui mai eficient mod de includere a unor sfere într-un spațiu dat. Răspunsul, deși nu era dificil de ghicit, a fost însă deosebit de dificil de dovedit. Johannes Kepler, un renumit matematician și astronom, a prezis soluția în urmă cu 300 de ani, însă nu a putut să o demonstreze.

Nimeni nu a reușit să facă acest lucru timp de 300 de ani.

În 1998, profesorul Thomas Hales și unul dintre studenții lui, Sam Ferguson, au anunțat că au găsit o soluție. Însă aceasta era atât de lungă și de complicată, încât o echipă de 12 matematicieni au petrecut ani întregi lucrând la verificarea ei, înainte de a renunța la acest demers.

„Verdictul experților a fost că soluția pare să funcționeze, dar ei nu aveau timpul și energia necesare pentru a verifica totul într-o manieră extinsă”, a spus Henry Cohn, editor al revistei Forum of Mathematics, Pi.

„Demonstrația a fost publicată în 2005 și nu au fost identificate erori ireparabile, însă aceea era o situație…

citeste mai mult aici

categorii
Tech
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE