Morgan Stanley: Băncile italiene ar putea avea nevoie de zece pentru a rezolva problema creditelor neperformante

Grupurile bancara italiene ar putea avea nevoie de zece ani pentru a reduce nivelul creditelor neperformante (NPL) la media europeană, dar înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) ar putea fi de ajutor, se arată într-o analiză realizată de Morgan Stanley, transmite Reuters.


În urma recesiunii care s-a încheiat în 2014, băncile italiene au credite neperformante de 349 de miliarde de euro.

‘Credem că s-au înregistrat progrese în reduce nivelului creditelor neperformante dar rămân o serie de vulnerabilităţi, băncile pregătind vânzarea unor credite neperformante de 60-70 de miliarde de euro, dar ar putea avea nevoie de zece ani pentru a ajunge la media europeană’, consideră analiştii Morgan Stanley. Aceştia adaugă că înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) ar reprezenta un pas cheie spre rezolvarea creditelor neperformante din sistemul bancar italian.

Ideea unei bănci de rebuturi este sprijinită de instituţiile UE dar este respinsă de Germania, care nu vrea ca plătitorii de taxe să acopere costul salvării băncilor.

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, a salutat săptămâna trecută o propunere a UE de înfiinţare a unui vehicul care să achiziţioneze credite neperformante de la bănci dar a avertizat că participarea ar trebui să fie voluntară.

Sistemele bancare din Irlanda, Spania şi Austria au înregistrat progrese după înfiinţarea unor bănci de rebuturi, în urma crizei financiare globale.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE