NASA – IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Galaxia spirală barată NGC 2500 din constelația Lynx, observată de Hubble

Descoperită de astronomul britanic William Herschel în urmă cu peste două secole, galaxia NGC 2500 se află la aproximativ 30 de milioane de ani lumină distanță, în constelația boreală Lynx. Așa cum se poate observa din această fotografie, obținută prin intermediul Telescopului Spațial Hubble, NGC 2500 este un tip particular de galaxie spiralată, o spirală barată, ale cărei brațe se formează dintr-un nucleu strălucitor și alungit.


17218ee4-f4ab-4254-a7f0-9bcf7f6ddbf1

Sursa foto: www.nasa.gov

Galaxiile spirale barate sunt mai comune decât se credea. Aproximativ două treimi dintre toate galaxiile spirale — inclusiv Calea Lactee — prezintă astfel de „bare” care taie centrul galactic în linii drepte. Astfel de structuri cosmice au rolul de creșe stelare.

În galaxia NGC 2500 se aprind încă noi stele, deși acest proces se desfășoară neuniform. Partea superioară a galaxiei, unde brațele spiralate sunt mai bine definite, conține mai multe zone în care se aprind noi stele decât partea inferioară, după cum se poate observa din fotografie.

Există și câteva similarități între NGC 2500 și galaxia noastră. Împreună cu Andromeda, Triangulum și alte câteva galaxii mai mici, Calea Lactee face parte din Grupul Local de galaxii — un roi de 50 de galaxii care interacționează gravitațional unele cu altele. NGC 2500 formează un grup similar cu unele galaxii din apropierea ei relativă, printre care NGC 2541, NGC 2552, NGC 2537 și strălucitoarea galaxie spirală, asemănătoare Andromedei, NGC 2481. Acest roi…

citeste mai mult aici

categorii
Tech
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE