(P) Cum poţi fi spionat în propria casă, cu acordul tău, fără să ştii asta (Software)


Dacă te gândeai că doar tu poţi controla camera de filmat a calculatorului tău de acasă, află că mai există o variantă. Da, camera web a laptopului tău poate ajunge pe mâna unor răufăcători care să o folosească împotriva ta sau poate fi controlată chiar de către dezvoltatorii unor programe legitime pe care le-ai instalat de bunăvoie. Scenariul nu e valabil doar în filmele de acţiune cu spioni, ci chiar în confortul casei tale.

Programele instalate pe calculatorul tău cer de multe orice acces la anumite funcţionalităţi de care nu ar avea neapărat nevoie. De exemplu, unele programe pot abuza de localizare, microfon sau chiar de camera web a laptopului.

Să presupunem că îţi instalezi un program mai puţin cunoscut pentru editat fişiere video sau care îţi permite să pui diverse filtre asupra camerei web când o foloseşti. Dacă eşti grăbit sau neatent în timpul instalării şi accepţi fără să citeşti termenii şi condiţiile, există riscul ca dezvoltatorul programului (sau poate chiar atacatorul care a modificat o aplicaţie legitimă astfel încât să includă şi funcţia de accesare a camerei web) să pornească şi, deci, să filmeze oricând folosindu-se camera web, fără ca tu să ştii asta.

În picioare stă şi varianta prin care un atacator îţi trimite prin e-mail un fişier care, după ce se instalează pe dispozitiv, îi permite să te urmărească de la distanţă. Astfel, un răufăcător poate monitoriza cu uşurinţă activitatea din locuinţă fără ca…

citeste mai mult aici

categorii
Tech
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE