Piețele financiare și băncile centrale așteaptă declarațiile lui Mario Draghi

Factorii de decizie de la Stockholm și până la București așteaptă ca oficialii Băncii Centrale Europene să reducă stimulentele introduse după criza financiară globală, iar joi vor urmări cu atenție orice noi semnale de la președintele BCE, Mario Draghi, care luna trecută a avertizat că se apropie momentul unei înăspriri a politicii monetare europene, informează Bloomberg.


1a435cb8-cb06-479e-8586-740eeaa84d86

Începând din 2015, BCE a redus dobânda de politică monetară la cel mai mic nivel din istorie și a început să inunde piața cu lichidități, achiziționând în fiecare lună obligațiuni publice și private în valoare de mai multe zeci de miliarde de euro. Aceasta a susținut creșterea economică în zona euro și a evitat spectrul deflației. În prezent, însă, BCE pregătește momentul în care va schimba direcția politicii sale monetare.

„Băncile centrale așteaptă să vadă cum Draghi își va schimba politica. Vor lăsa Frankfurtul să ia decizii după care vor răspunde”, a declarat Janwillem Acket, economist șef la Julius Baer în Zurich.

Pentru băncile centrale mai mici această abordare expectativă înseamnă două lucruri: când dobânzile ating un nivel foarte scăzut, monedele devin principalul instrument pentru controlul inflației și intră în atenție așa-numitul diferențial de dobândă, iar pe de altă parte integrarea economică a Europei se adâncește.

Oficialii din Scandinavia și Europa de Est se luptă cu o inflație scăzută chiar dacă economiile lor sunt foarte diferite. În…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE