Recuperarea cardiovasculară. Când este indicată şi în ce constă?

„Recuperarea cardiovasculară este indicată după intervenţii angiografice coronariene şi periferice, mai ales dacă acestea au fost efectuate într-un context acut. De exemplu, în infarctul miocardic acut, angină instabilă, arteriopatie obliterantă agravată, ischemie acută de membru inferior, AVC“, detaliază dr. Vlad Damian Vintilă, medic primar medicina internă şi cardiologie, cu competenţă în cardiologie intervenţională, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.


Recuperarea mai este recomandată după intervenţii chirurgicale de bypass sau implantare/reparare valvulară, după miocardită, după alte afecţiuni acute cardiovasculare, adaugă specialistul.

În ce constă recuperarea

Recuperarea se individualizează în functie de patologie, de starea pacientului, de momentul începerii recuperării. „Dacă pacientul nu a suferit o intervenţie chirurgicală, recuperarea poate începe imediat după faza acută. Dacă pacientul este operat, recuperarea începe după vindecarea plăgii“. 

Recuperarea are mai multe componente: fizică, psihică, reintegrare socio-profesională, modificarea stilului de viaţă. „Recuperarea fizică cuprinde de cele mai multe ori 3 faze. Faza 1 în unitatea sanitară în care a fost tratată faza acută a patologiei. În medie, durează 7 zile şi debutează la câteva zile după evenimentul acut printr-o  testare a capacităţii de efort pentru a stabili intensitatea activităţii fizice permise“.

Faza  a doua dureaza 14 zile şi se efectuează în servicii de recuperare specializate,…

citeste mai mult aici

categorii
Sanatate
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE