Sistemul național online de compensări ar putea fi extins prin crearea unei Burse naționale de creanțe comerciale

Sistemul național online de compensări ar putea fi extins prin crearea unei Burse naționale de creanțe comerciale, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Stan, director al Serviciului de Compensare din cadrul Ministerului Economiei.


c475f99b-a467-4eba-b5a9-2ccbfb33b00a

„În cadrul Ministerului Economiei a fost propusă spre analiză, reglementare și implementare o extensie a Sistemului național online de compensări, și anume Bursa națională de creanțe comerciale. De exemplu, dacă unui agent economic, după introducerea unei facturi în Sistemul de compensare — după 30 de zile de la depășirea termenului de plată sau de la scadență — nu îi este identificat niciun potențial circuit de compensare pentru respectiva factură, acesta poate alege să o introducă în Bursa națională de creanțe comerciale, unde toate entitățile interesate în operațiuni de factoring pot ‘licita’ respectiva creanță. Astfel, agentul economic poate decide, într-un mediu transparent, oneros și competitiv, cu ce entitate care desfășoară activitatea de recuperare creanțe va colabora”, a spus Adrian Stan.

Acesta a explicat că perioada cumulată de 60 de zile de la termenul de plată sau de la scadență este în conformitate cu Directiva UE ‘Late Payment Directive, 2011/7/EU’ (o factură neîncasată în 60 de zile fiind considerată ‘plată întârziată’) și în conformitate cu Legea 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată.

Adrian Stan susține că mediul transparent, oneros și competitiv…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE