Un vaccin care scade nivelul de colesterol "rău" promite imunizarea contra riscului de ateroscleroză (studiu)

Un vaccin realizat în vederea imunizării contra creșterii nivelului de colesterol „rău” și a riscului de îngustare a arterelor cauzat de ateroscleroză ar putea deveni disponibil după ce oamenii de știință olandezi și austriaci au înregistrat rezultate promițătoare în testele de laborator efectuate pe șoareci, informează MedicalXpress. Tratamentul urmează să intre în prima fază de testare pe pacienți umani.


87af7c54-7c4b-48f5-a9ab-8f5fe5dc9d98

Studiul, publicat marți în „European Heart Journal”, demonstrează în premieră că este posibilă imunizarea cu o moleculă care determină producerea de anticorpi la șoareci modificați genetic împotriva unei enzime numită PCSK9, ce împiedică eliminarea din sânge a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL, supranumit și colesterol „rău”).

Persoanele care au niveluri ridicate de colesterol LDL, fie din cauze genetice, fie ca urmare a alimentației nesănătoase ori a stilului de viață necorespunzător, manifestă un risc mai mare de a dezvolta în mod prematur boli cardiovasculare. Aceste afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge, cauzate de ateroscleroză, au devenit principala cauză de îmbolnăvire și mortalitate în lume depășind ca frecvență infecțiile.

În prezent, pentru scăderea nivelurilor de colesterol LDL sunt utilizate medicamente precum statinele, însă acestea trebuie administrate zilnic și, deși sunt bine tolerate de organism, pot cauza efecte adverse la unele persoane.

Potrivit noii cercetări, în cazul șoarecilor care au primit o alimentație…

citeste mai mult aici

categorii
Sanatate
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE