Unii îndulcitori artificiali, asociați cu creșterea riscului de îngrășare, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate (studiu)

Îndulcitorii artificiali ar putea fi asociați cu o creștere în greutate și o accentuare a riscului de obezitate, diabet, hipertensiune și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicilor Canadieni (CMAJ), citat luni de MedicalXPress.


c92b3926-aef9-4457-9bf6-60c45cd0bd61

Consumul de îndulcitori artificiali precum aspartam, sucraloză și stevia, din ce în ce mai răspândit, ar putea avea, conform datelor recente, efecte negative asupra metabolismului, a microflorei intestinale și a apetitului, chiar dacă dovezile sunt încă clare.

Pentru o mai bună înțelegere a asocierii dintre consumul de îndulcitori artificiali și efectele negative pe termen lung asupra greutății corporale și a sănătății cardiovasculare, o echipă de oameni de știință de la Centrul pentru inovare în domeniul asistenței medicale George & Fay Yee, din cadrul Universității Manitoba, Canada, a realizat o analiză sistematică a 37 de studii la care au participat în total 400.000 de persoane pe o perioadă medie de 10 ani.

Doar 7 dintre aceste cercetări au fost studii randomizate controlate (standardul principal în cercetarea clinică), la acestea participând 1.003 persoane care au fost monitorizate, în medie, timp de 6 luni.

Studiile nu au demonstrat un efect consistent al îndulcitorilor artificiali asupra pierderii din greutate, iar cercetările efectuate pe o perioadă mai lungă au subliniat o asociere între consumul de astfel de produse și o creștere relativă a riscului de îngrășare și de obezitate,…

citeste mai mult aici

categorii
Sanatate
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE