Voinea, BNR: Nu există altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro. Ce gândesc românii despre adoptarea monedei

„Doresc să exprim cu claritate punctul de vedere al Băncii Naţionale cu privire la aderarea României la zona euro. Din perspectiva politicii monetare, nu există altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro”, a declarat Voinea, la Conferinţa „România 10 ani în UE. Progrese, perspective de dezvoltare, provocări”.


Potrivit lui, se poate discuta cum şi când va avea loc aderarea la euro, „dar nu cu scopul de a amâna sine die, ci în dorinţa de a face o trecere lină, atunci când economia va fi suficient de competitivă şi pregătită”.

El a precizat că, per ansamblu, la 10 ani de la aderare, integrarea României în UE a fost „un proiect de succes al întregii societăţi, o ancoră a dezvoltării sustenabile şi un sprijin al stabilităţii financiare, politice şi sociale”.

Cum văd românii adoptarea euro

Liviu Voinea a prezentat, în cadrul conferinţei, două exemple ale gândirii românilor de rând cu privire la trecerea la moneda euro, spunând că există o preocupare a acestora, dar şi in impact psihologic.

Voinea a redat un dialog:

„În urmă cu câteva zile, ieşind dintr-o farmacie din Capitală, m-a oprit paznicul şi mi-a spus:

– Vroiam de mult să vă întreb ceva. Când o să trecem la euro, salariul meu o să scadă, nu-i aşa?

– De ce spuneti asta? l-am întrebat eu.                                           

– Păi eu am salariul în lei şi euro creşte faţă de leu, răspunde el.

– Atunci veţi avea salariul în euro, am replicat.

– Da, dar dacă euro va creşte faţă…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE