Vremea secetoasă ameninţă oferta mondială de grâu de calitate

Seceta din mai multe părţi ale lumii diminuează recoltele de grâu de calitate, ceea ce va duce preţurile la cele mai ridicate valori din ultimii ani, informează Reuters.


Grâul cu conţinut ridicat de proteine a devenit unul din puţinele segmente cu o ofertă redusă pe o piaţă mondială de cereale inundată cu stocuri abundente după patru ani de recolte consistente. Însă preţurile scăzute i-au descurajat pe fermierii americani să mai cultive grâu, iar în prezent vremea secetoasă exacerbează un deficit de grâu de calitate din America de Nord şi până în Australia. În Europa, seceta ameninţă să reducă producţia de cereale din Italia şi Spania la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

‘Întrebarea de un milion de dolari la care sectorul de trading încearcă să găsească un răspuns este ce procent din oferta mondială va fi grâu cu un conţinut ridicat de proteine?’, a declarat Terry Reilly, analist principal la Futures International din Chicago.

În prezent există o ofertă abundentă de grâu de calitate scăzută, Departamentul american al Agriculturii estimând că la finele anului agricol 2017/2018 stocurile mondiale de grâu vor atinge un nivel record de 260,6 milioane tone. Însă producătorii de făină şi brutarii au nevoie de grâu de panificaţie, cu un conţinut de proteine de cel puţin 12%, pentru a putea face pâine de calitate.

Grâul de primăvară din SUA, care în mod normal are un conţinut de proteine de 14% şi chiar mai mare, se vinde la un preţ mai mare decât grâul de calitate mai scăzută. Însă conform celor mai recente estimări ale…

citeste mai mult aici

categorii
Economie & Afaceri
Niciun comentariu

Scrie un comentariu

*

*

CITESTE STIRI ASEMANATOARE